tietoturvaa ilmaiseksi



logo

    Tietoturvaa ilmaiseksi?
    Yritykset kuluttavat tietoturvaan vuosittain rahaa suuria summia, ja tietoturvaohjelmien hinnat tietokonelehdistä luettuna näyttävät päätähuimaavilta, miten tietoturvaa sitten voi saada ilmaiseksi?

    Kulujen muodostuminen
    Yrityksissä tietoturvakulut käsittävät paljon muutakin kuin pelkkiä ohjelmisto- (tai laitteisto-) kuluja. Yritysten pitää lisäksi palkata ja kouluttaa tietoturvasta vastaava henkilöstö. Myös muille työntekijöille pitää kouluttaa tietoturvakäsitteet sekä sen ylläpitämiseen vaadittava käytäntö ja toimenpiteet. Tämä kaikki maksaa, varsinkin useinmiten kun koulutuspalvelut ostetaan yrityksen ulkopuolisilta tahoilta. Jatkuvat päivitykset, liikenteenvalvonta ja tietoturvan rutiinitoimenpiteet (kuten salasanojen vaihtaminen) vaativat myös nekin omat resurssinsa ja aiheuttavat lisäkuluja yrityksen tietoturvan ylläpitoon.

    Vain yksityisille
    Yksityiselle henkilölle jonka tietoturvan ylläpito sekä kouluttautuminen tapahtuu usein omatoimisesti ainoiksi kuluiksi muodostuvat juuri ohjelmistokulut. Onneksi yksityishenkilöille tarkoitettuja ilmaisia tietoturvaohjelmia löytyy nykyään kiitettävä määrä. Niiden avulla yksityinen käyttäjä voi tinkiä myös tietoturvan ohjelmistokuluissa.

    Ilmaisuus - missä juju?
    Ilmaiset tietoturvaohjelmat kuten palomuurit, virusskannerit tai salattuihin yhteyksiin tarkoitetut ohjelmat ovat useinmiten tarkoitettu ainoastaan yksityiskäyttöön: Yrityksille samat ohjelmat ovat maksullisia. Tarkoituksena on, että yksityishenkilöt pystyvät henkilökohtaisessa käytössään toteamaan ohjelmat toimiviksi ja käyttökelpoisiksi, ja tämän jälkeen mahdollisesti suositella/ostaa ohjelmia myös yritykseen jossa he ovat töissä.
    Joistakin tietoturvaohjelmien ilmaisversioista myös puuttuu jotakin sellaisia ominaisuuksia, joita on ohjelmien maksullisissa versioissa. Tällaisia ominaisuuksia ovat yleensä automaattiset lokit, tarkemmat statistiikat tai esimerkiksi automaattiset päivitykset. Internetissä on myös jaossa rajoitetun ajan toimivia demo-versioita tietoturvaohjelmista, tältä sivulta löytyvissä ohjelmissa ei kuitenkaan ole tällaisia aikarajoituksia, vaan ne ovat täysipainoisia ilmaisohjelmia.
    Ilmaisohjelmien yhteydessä usein vaaditaan myös rekisteröitymistä, jossa ohjelmantekijä haluaa yhteystiedot informoidaksensa ohjelman päivityksistä tai uusista versioista. Muista kuitenkin harkita tarkkaan, ennenkuin annat ensisijaisen sähköpostiosoitteesi, tai omat osoitetietosi Internetissä: turha tietojen luovuttaminen on aina myös riski tietojen leviämisestä ei-toivottuihin käsiin. Suosittelenkin että hankit ilmaisen sähköpostiosoitteen tällaisia rekisteröitymisiä varten, jolloin uutiset ohjautuvat muualle kuin "ykköspostiisi". Mikäli ilmaislaatikon osoite leviää vaikkapa roskapostittajien käsiin, voit lopettaa sen helposti ilman että sinulle muodostuu siitä kuluja.

    Milloin kannattaa maksaa?
    Vaikka ilmaisohjelmat ovatkin hyvä ja edullinen tapa ylläpitää tietokoneen tietoturvaa, niiden suurin etu on samalla niiden pahin kompastuskivi. Ilmaisohjelmalle on vaikea asettaa minkäänlaisia vaatimuksia ja mikäli palvelu ei pelaa, voi olla huono lähteä vaatimaan rahoja takaisin kun mitään ei ole maksettukaan. Ongelmatilanteissa olet myös usein omillasi, vaikkakin usein Internetistä löytää tietoa muilta käyttäjiltä. Ratkaisun löytyminen vaatii kuitenkin oma-aloitteisuutta sekä usein myös aikaa. Tällöin koneesi tietoturvataso saattaa väliaikaisesti laskea, ja pitääksesi tiedot varmasti turvassa joudut pitämään koneen kiinni tämän ajan.
    Maksullisissa ohjelmissa on usein mukana tuotetuki, ja koska ylläpito pystytään kustantamaan sinun(kin) rahoillasi, on palvelun toimivuus ja jatkuvuus varmempaa kuin ilmaisohjelmilla. Se, kuinka paljon haluaa maksaa varmuudesta ja helppoudesta on jokaisen henkilökohtainen kysymys.

    Tietoturvatekijä No.1: Sinä
    Vähän kuin talvikeleillä auton paras nastarengas sijaitsee ratin ja penkin välissä, on myös tietokoneella tärkein tietoturvatekijä sen käyttäjä itse. Jos käyttäjä ei osaa rajata palomuurin sääntöjä riittävän tiukoiksi, tai päivittää konetta ja sen virustorjuntaa oikein, on ohjelmiston tuoma tietoturva koneella lähinnä kosmeettinen. Jos käyttäjä vaikkapa antaa palomuuriin vahingossa säännön jonka mukaan Troijalainen saa lähettää ja vastaanottaa tietoa koneella, on yhdentekevää onko käytössä palomuuria vai ei.
    Jos virusohjelman tietokantoja ei päivitetä riittävän usein, ei ohjelma tunnista koneelle tunkeutunutta uutta virusta ja vahinko on valmis. Edelleen, vaikka edellämainitut asiat olisivat kunnossa, mutta koneen käyttöjärjestelmässä on tietoturvareikä, saattaa hakkeri päästä koneelle käyttäjän tietämättä. Kuten monessa muussakin asiassa, pätee tietoturvassa myös vanha vertaus: Ketju on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Muista sinä pitää oman tietoturvaketjusi kaikki lenkit vahvoina.

lindstorm.org